Kosten oprit bestraten

Een oprit betrekt vaak een groot oppervlak en om deze te laten bestraten moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo is er de keuze van de steensoort, deze moet dik en stevig zijn omdat ze veel te verduren krijgen. Ook is er de optie om zelf de oprit te bestraten of om dit te laten doen. Dit heeft allemaal invloed op de totaalprijs.

Wat kost het bestraten van een oprit?

De volgende tabel geeft een idee van wat je kwijt bent per vierkante meter en inclusief BTW aan het bestraten van je oprit.

 

Kostenpost Prijzen
Stratenmaker €35 – €45 per uur / €15 – €25 per m2
Ophoogzand/voegzand €55 – €75 per m3
Opsluitbanden €3 – €6 per meter
Stenen €12- €50 per m2
Grind €7 per vierkante meter

De kosten van de stratenmaker

Voor een groot oppervlakte als een oprit is het wel aan te raden een stratenmaker te gebruiken. Helemaal omdat de oprit bestand moet zijn tegen het regelmatig op en af rijden van auto’s. Als het leggen niet goed gebeurt kunnen er verzakkingen ontstaan of kunnen stenen breken. Een stratenmaker kan je ook goed advies geven over welke steensoort het beste en sterkste is en je een goed beeld geven van hoe het er uit zal zien als het klaar is.

De kosten van een stratenmaker worden meestal per vierkante meter of per uur gerekend. De stratenmaker geeft dit meestal zelf aan en vaak hangt het af van hoe ingewikkeld en tijdrovend de klus is. Als hij van te voren niet zeker weet hoe lang hij er mee bezig gaat zijn, zal hij liever een uurloon kiezen. Voor jou maakt dit het lastiger in te schatten hoe duur de klus uiteindelijk zal zijn, maar als je dit vanaf het begin met de stratenmaker bespreekt zal hij geen onrealistische verwachtingen scheppen.

De kosten van het ophoogzand en voegzand

Ophoogzand en voegzand zijn cruciaal bij het leggen van de oprit. Deze zorgen er namelijk respectievelijk voor dat de oprit recht is en niet verzakt en dat hij stevig in elkaar zit. Het ophoogzand vormt de onderlaag voor de stenen en de stratenmaker gebruikt deze om de ondergrond effen te maken. Het voegzand wordt aan het einde van de klus in de groeven geveegd zodat ze stevig aan elkaar liggen. De prijs voor dit zand is niet hoog en met een kubieke meter kan je ongeveer 20 vierkante meter oppervlak bedekken.

De kosten van opsluitbanden

Vooral bij opritten zijn opsluitbanden zeer belangrijk. Deze vormen namelijk een kader om de oprit heen zodat deze stevig ingesloten ligt. Hierdoor zorg je dat de oprit nog sterker is en dat de stenen zelfs onder grote druk netjes blijven liggen.

 

De soorten stenen geschikt voor een oprit

Opritten worden vaak belegd met klinkers (ook wel waaltjes), betonstenen of koppelstones. Natuursteen en flagstones voor opritten is erg ongebruikelijk omdat deze een sier-functie hebben en meestal op plekken geplaatst worden waar ze in het zicht liggen. De volgende tabel laat de prijzen van de verschillende steensoorten zien per vierkante meter en inclusief BTW.

 

Soort stenen Prijs per m2 inclusief BTW
Waaltjes €35 – €50 per m2
Betonnen stenen €15 – €30 per m2
Koppelstones €12 – €23 per m2
Grind €7 per m2

Waaltjes of klinkers

Waaltjes of klinkers zijn een erg populaire steensoort voor het leggen van opritten, omdat ze over het algemeen dik en sterk zijn. Dit komt omdat ze onder hoge temperaturen in ovens gebakken worden. Het leuke aan klinkers is ook dat ze met verschillende patronen gelegd kunnen worden zodat je zelf kan bepalen wat voor soort uiterlijk je aan je oprit wilt geven. En omdat je ze kan krijgen in verschillende kleuren kan je hier ook variatie mee aanbrengen. Klinkers zijn helaas wel de duurste steensoort en per vierkante meter betaal je een stuk meer dan voor betonnen stenen of koppelstones.

Betonnen stenen

Een goedkopere optie, maar zeker niet minder waard. Betonnen stenen kan je in elke vorm gieten die je maar wilt. Daarom zijn er ook zeker dikke betonnen stenen te vinden die sterk genoeg zijn voor een oprit.  Ook kan je er voor kiezen je gehele oprit in beton te laten gieten. Dat vereist een stuk minder onderhoud en geeft een zeer strak uiterlijk, maar is ook duurzaam. Het leggen hiervan inclusief arbeidskosten ligt tussen de €30 en €45 per vierkante meter.

Koppelstones

Koppelstones zijn vaak vierkant en dik en daarom ook geschikt voor het gebruik op opritten. Ze zijn vorstbestendig, laag in het onderhoud, comfortabel aan de voeten en duurzaam. Je kan deze stenen voor een lage prijs aanschaffen en geven je oprit een strak uiterlijk. Ook deze stenen zijn beschikbaar in verschillende kleuren zodat je zelf kan kiezen wat het beste bij je woning past.

Een oprit van grind

Een oprit bedekken met grind is ook nog een optie. Dit is niet duur, en kan snel geplaatst worden. Bovendien kan je grind goed combineren met andere soorten bestrating.  Grind op de oprit heeft als nadeel dat het erg luidruchtig is en dat het onderhoud lastiger is. En grind kan op den duur verkleuren en vergruizen wat stof kan vormen.

 

Geld besparen op je oprit

Omdat opritten vaak een groot oppervlak hebben, kan het bestraten hiervan makkelijk in kosten oplopen. Hier volgen een paar tips die je kunnen helpen als je te maken hebt met een strak budget.

  • Grind: misschien is grind niet je eerste keuze, maar door dit te gebruiken op je oprit of een gedeelte van je oprit kan je flink in geld besparen.
  • Koppelstones of betontegels: door voor deze twee opties te kiezen bespaar je geld ten opzichte van klinkers. En als je de juiste stenen kiest hoef je hier op het uiterlijk niet veel in te leggen.
  • Doe een gedeelte zelf: tenzij je erg handig bent, is het zelf leggen van een complete oprit niet aan te raden. Je kan echter wel een gedeelte van het werk verrichten, zoals de oude stenen weghalen of het puin opruimen naderhand.

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de totaalprijs

Onze vergelijkingstool kan je een stapje op weg helpen naar je nieuwe oprit. Als je ons je locatie en wensen doorgeeft kunnen wij een aantal offertes verzamelen van stratenmakers in jouw buurt. Deze krijg je vrijblijvend en snel in je inbox zodat je binnen de kortste keren kan zien wat er in jouw buurt mogelijk is.