Kosten tuin bestraten

Bestratingen in tuinen zijn functioneel en kunnen verschillende vormen aannemen. Een terras waar je kan zitten in de zomer is een vorm van bestrating, maar een oprit of een paadje ook. Veel tuinen hebben wel één vorm van bestrating. De kosten hiervan hangen af van het steensoort en het oppervlak dat je bestraten wilt.

De kosten op een rij

De volgende tabel geeft weer hoeveel je kwijt bent aan een stratenmaker en de materialen die hij nodig heeft. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijzen
Stratenmaker €35 – €45 per uur / €15 – €25 per m2
Ophoogzand/voegzand €55 – €75 per m3
Opsluitbanden €3 – €6 per meter
Stenen €12- €50 per m2
Grind €7 per vierkante meter

Stratenmaker of zelf doen?

Of je in staat bent de bestrating zelf te leggen, of om het door een stratenmaker te laten doen, hangt ten eerste af van hoe handig je bent en ten tweede van de functie van de bestrating. Een oprit moet veel gewicht kunnen tillen en moet daar niet onder verzakken, dus het is belangrijk dat het leggen hiervan goed gebeurd. Bovendien is dit een groot oppervlak en bestraten is zwaar werk. Daarom kiezen veel mensen om een oprit toch door een stratenmaker te laten leggen. Een pad naar je tuinhuis, of zelfs een terras kan de handige doe-het-zelver ook zelf aanleggen.

Het arbeidsloon van de stratenmaker

Een stratenmaker kiest er meestal zelf voor of hij per uur of per vierkante meter betaald wil worden. Voor kleine en simpele klussen kan je meestal een totaalbedrag afspreken, omdat de stratenmaker precies weet hoe lang hij er voor nodig heeft en hoeveel hij aan materialen kwijt zal zijn. Als het een ingewikkelde en langdurige klus is, kan hij er voor kiezen om per uur betaald te krijgen. Zorg er dus voor dat je zeker weet wat in jouw geval de betalingsmethode is en blijf de hele tijd open met je stratenmaker over je budget.

De basis: ophoogzand en voegzand

Ophoogzand vormt de basis van je bestrating. Dit is de onderlaag die er voor zorgt dat de stenen stevig liggen en in de toekomst niet verzakken. Deze laag is dus erg belangrijk voor de duurzaamheid van je bestrating en bij constructies die meer gewicht moeten kunnen dragen zoals opritten essentieel. Voegzand is het zand dat na het leggen in de voegen wordt geveegd zodat de stenen op hun plek blijven liggen.

Extra stevig met opsluitbanden

Opsluitbanden zijn stenen die om de bestrating heen gelegd worden en een kader vormen waar de stenen veilig en stevig in liggen. Dit kader zorgt er voor dat ze nog beter zijn ingepakt en dat beweging nagenoeg onmogelijk is. Dit is wederom voor opritten erg belangrijk omdat deze auto’s moet kunnen tillen zonder er door te vervormen.

De bestrating zelf

Er is veel mogelijk op het gebied van bestrating, maar meestal zijn stenen of grind de meest gangbare materialen die hier voor gebruikt worden. Er zit veel prijsverschil in het soort bestrating dat je kiest en elke steensoort geeft je tuin of oprit een ander uiterlijk. Het is dus belangrijk dat je deze goed kiest. Als je een stratenmaker gebruikt kan deze je zeer goed adviseren over de mogelijkheden met de verschillende steensoorten. De volgende tabel geeft de prijzen weer van de verschillende soorten steen en grind inclusief BTW.

 

Soort stenen Prijs per m2 inclusief BTW
Natuursteen €30 – €60 per m2
Waaltjes €35 – €50 per m2
Flagstones €20 – 35 per m2
Betonnen stenen €15 – €30 per m2
Koppelstones €12 – €23 per m2
Grind €7 per m2

Natuursteen en flagstones

Dit is de duurste steensoort, omdat deze moet worden verwijderd uit een mijn. Veel voorkomend natuursteen voor bestrating is kwartsiet, kalksteen of basalt. Natuursteen wordt veel gebruikt als siersteen en is dus niet geschikt voor opritten. Als je een natuurlijk uiterlijk wilt geven aan je bestrating is natuursteen een goede optie. Flagstones zijn stukken afgebroken natuursteen die als een puzzel in elkaar gelegd worden. Je hebt hele grote stukken, maar ook kleinere en géén van de stukken is hetzelfde. Deze worden vaak gebruikt voor paadjes en terrassen of op plekken waar ze goed te zien zijn. Hierdoor lijkt het alsof ze niet handmatig zijn aangelegd.

Waaltjes en koppelstones

Waaltjes worden ook wel klinkers genoemd en zijn gemaakt van klei dat onder hoge temperaturen gebakken is. Hierdoor zijn ze extra sterk en door hun dikte zijn waaltjes zeer geschikt voor opritten. Je kan waaltjes krijgen in verschillende kleuren en kan je leggen in diverse patronen, waarmee je veel variatie aan je bestrating kan geven. Omdat je deze stenen vaak in de steden ziet, geven waaltjes je tuin een stads uiterlijk. Koppelstones zijn een mix van betonstenen en waaltjes. Vaak zijn ze vierkant en gemaakt van een soort beton. Ook koppelstones zijn te krijgen in diverse kleuren en kunnen naar een bepaald patroon worden gelegd. Omdat deze stenen van beton zijn, betaal je echter een stuk minder dan voor waaltjes.

Betonnen stenen

Betonnen stenen in het algemeen zijn een zeer goede optie voor bestrating in de tuin. Ze zijn duurzaam en kunnen in elke vorm gegoten worden, waardoor er ontzettend veel keuze is. Ook moet je hier niet denken aan de standaard grijze betonkleur, deze stenen zijn in allerlei kleuren te krijgen en kan je hier de duurdere steensoorten vaak mee nabootsen.

 

Geld besparen op je bestrating

  • Vergeet grind niet: grind is een goedkope optie voor bestrating die snel gelegd kan worden en goed gecombineerd kan worden met andere soorten bestrating. Als je geld wilt besparen, maar toch een mooi effect wilt bereiken kan je grind overwegen.
  • Doe het zelf: sommige vormen van bestrating die geen zware belasting moeten kunnen dragen kan je ook zelf. Dit is een zware klus en niet aan te raden als het een groot oppervlak betreft, maar paadjes en een klein terras is prima zelf te doen.
  • Spreek een vast bedrag af met je stratenmaker: zo voorkom je extra kosten en kan je precies binnen je budget blijven.

Je kan ook besparen met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze gratis vergelijkingstool, kunnen we je helpen de eerste stap te zetten naar je nieuwe bestrating. Door je locatie en specificaties van de bestrating in te vullen, kunnen wij doelgericht offertes aanleveren van stratenmakers in jouw regio. Dan kan je alvast beginnen met oriënteren en vergelijken zodat je precies weet wie wat kan bieden bij jou in de buurt.