Kosten stratenmaker

De diensten van een stratenmaker kan je gebruiken voor elke soort bestrating die je nodig hebt. Vaak gaat het bij particulieren over een oprit, een terras of een ander soort partij in de tuin of naast het huis. Veel mensen nemen een stratenmaker in dienst omdat het aanleggen van bestrating een zwaar en precies werk is. Maar wat kost een stratenmaker precies?

Het loon van de stratenmaker

Een stratenmaker wordt vaak per uur of per vierkante meter betaald en het is aan hem hoe de berekening zal plaatsvinden. Hiermee kan hij zichzelf beschermen als hij tijdens ingewikkelde klussen langer bezig is dan ingeschat. Hij zal in die gevallen vragen om een uurloon. Voor jou als klant is een bedrag per vierkante meter natuurlijk handiger, omdat je dan van te voren een prijs af kan spreken en je precies weet wat de totale kosten zullen zijn. Het kan dus de moeite waard zijn om dit duidelijk met de stratenmaker te bespreken en om altijd open te zijn over je budget. De volgende tabel geeft het loon van de stratenmaker weer inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijzen
Stratenmaker €35 – €45 per uur / €15 – €25 per m2

De materialen

Behalve loon zal de stratenmaker ook geld vragen voor de materialen die hij gebruikt. Voor de meeste standaard bestratingen bestaat dit uit zand, stenen en opsluitbanden. In de volgende tabel kan je zien wat je hier gemiddeld voor kan rekenen, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijzen
Ophoogzand/voegzand €55 – €75 per m3
Opsluitbanden €3 – €6 per meter
Stenen €12- €50 per m2
Grind €7 per vierkante meter

Ophoogzand en voegzand

Het ophoogzand zal de stratenmaker gebruiken om onder de bestrating te leggen. Hiermee kan hij zorgen dat de ondergrond recht blijft en dat daarom de bestrating in de toekomst niet verzakt. De stenen kunnen zo veilig en stevig liggen. Vooral voor opritten en andere bestrating dat zware objecten moet kunnen tillen is dit erg belangrijk. Het voegzand wordt na het leggen in de voegen geveegd zodat het tussen de stenen ook goed gevuld is.

Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen er voor dat de bestrating nog steviger is en dat het echt niet kan bewegen. Dit zijn lange stenen die een kader vormen om de bestrating heen zodat deze niet naar buiten kan verschuiven. Opsluitbanden kunnen boven het niveau van de bestrating liggen en zo een stoep of een decoratie vormen, of onder het niveau van de bestrating zodat ze netjes zijn weggewerkt.

 

De materialen voor de bestrating zelf

De meest gangbare materialen die de stratenmaker kan gebruiken bij het leggen van de bestrating zijn stenen en grind. Er zijn verschillende soorten stenen, die andere functies hebben en een ander uiterlijk geven aan je bestrating. De volgende tabel geeft die kosten weer inclusief BTW.

 

Soort stenen Prijs per m2
Natuursteen €30 – €60 per m2
Waaltjes €35 – €50 per m2
Flagstones €20 – 35 per m2
Betonnen stenen €15 – €30 per m2
Koppelstones €12 – €23 per m2
Grind €7 per m2

Natuurstenen- of flagstones bestrating

Een bestrating met natuurstenen of flagstones geeft je tuin een natuurlijk uiterlijk. Dit zijn sierstenen die zijn gemaakt van materialen uit de natuur, zoals kalksteen en kwartsiet. Natuurstenen gebruik je om indruk te maken in je tuin, dus voor een oprit zijn ze niet heel erg geschikt. Het verschil is dat natuursteen in rechte vormen gesneden is terwijl flagstones brokken stenen zijn van allerlei vormen. Geen enkele flagstone is hetzelfde en het geeft je bestrating een gebroken en onaangelegd uiterlijk. Deze stenen zijn erg duurzaam en mooi, maar ook prijzig.

Een bestrating met waaltjes

Waaltjes zijn erg populair voor allerlei soorten bestrating omdat je er veel kanten mee op kan. Voor opritten zijn ze erg geschikt omdat ze dik zijn en veel gewicht kunnen dragen. Als je ze voor terrassen en paadjes wilt gebruiken kan je ze in allerlei kleuren en patronen leggen zodat je een unieke bestrating kan maken. Waaltjes zijn gemaakt van klei en erg sterk omdat ze onder hoge temperaturen zijn gebakken.

Bestrating van betonnen stenen en koppelstones

Koppelstones zijn een vorm van betonnen stenen die meestal vierkant zijn, dik en in verschillende kleuren beschikbaar. Ze lijken op de stenen van historische binnensteden waardoor je een ouderwetse uitstraling krijgt. Betonnen stenen kunnen  in allerlei vormen gegoten worden met verschillende kleuren, zodat deze stenen veelzijdig zijn en afwisselend. Betonnen bestrating is een goedkopere manier om echt stenen bestrating na te bootsen.

Een bestrating van grind

Als je met een strak budget werkt, en je wil niet inleveren op uiterlijk, dan kan grind een optie zijn. Het geld dat je bespaart kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het aanschaffen van natuursteen of koppelstones zodat je een combinatie kan maken van de twee. Grind leent zich erg goed om gecombineerd te worden met andere steensoorten. Grind heeft echter wel meer onderhoud nodig en kan luidruchtig zijn als er op gelopen of gereden wordt.

 

Geld besparen op de stratenmaker

De makkelijkste manier om geld te besparen op je stratenmaker is natuurlijk door het zelf te doen. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat je de kennis, de tijd of de mogelijkheden niet hebt. Hoe kan je toch zorgen dat je niet te veel betaalt?

  • Hou het klein: laat niet een te groot gebied bestraten, hoe meer vierkante meters en hoe meer manuren, hoe duurder de stratenmaker is. En als je iets inlevert in oppervlak, kan je je misschien een duurdere steensoort veroorloven.
  • Werk samen met de buren: misschien willen de buren ook wel graag een stuk bestrating aan laten leggen en kan je korting overleggen met de stratenmaker omdat hij twee klussen in één klap kan doen.
  • Kies een stratenmaker dichtbij: zo bespaar je op de voorrijkosten en het afleveren van materialen. Bovendien heeft een stratenmaker met regionale professionele kennis de juiste contacten op de juiste plekken.

Wij kunnen je helpen

Als je wilt weten hoeveel een stratenmaker in jouw buurt precies kost, kan je met onze vergelijkingstool een begin maken. Door ons door te geven wat je locatie is en wat de specificaties van je bestrating zijn, kunnen wij je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van stratenmakers in jouw regio. Deze kan je dan vrijblijvend vergelijken zodat je goed voorbereid bent voordat je aan de klus begint.